Incepand cu data de 07.11.2022,  programul cabinetului Crivet Baba Novac va fi: Luni - Vineri: 14:00 - 20:00,  Sambata: 10:00 - 20:00,  Duminica: Inchis.

Atâta timp cât sunt detectate devreme, herniile la pisici de obicei nu sunt grave și pot fi reparate prin intervenție chirurgicală. În această postare, veterinarii noștri de la Crivet descriu diferite tipuri de hernii și oferă o perspectivă asupra a ce să ne așteptăm de la operația de hernie la pisică.

Ce sunt herniile?


Deși herniile la pisici sunt mai puțin frecvente, când apar ele sunt de obicei congenitale (adică un pisoi s-a născut cu unul). Traumele, rănile, leziunile interne sau pereții musculari slabi ce permit trecerea organelor și țesuturilor pot provoca hernii.

În esență, o hernie este o colecție de intestin, grăsime și eventual alte organe interne ce ies din cavitatea abdominală. Balonarea excesivă, sarcina sau constipația sunt cauze potențiale. În plus, poate apărea o hernie dacă este folosit tipul greșit de material de sutură sau liniile de sutură sunt închise necorespunzător după o operație de sterilizare.

Afecțiunea se poate întâmpla și dacă pisica ta nu este ținută suficient de calmă și inactivă pe durata procesului de vindecare după ce a fost sterilizată.

Care sunt diferitele tipuri de hernii la pisici?


Cele trei tipuri de hernii la pisici sunt clasificate în funcție de locația lor în corpul pisicii. Ei includ:

Hernie hiatală
Unul dintre cele mai rare tipuri de hernie, aceasta este un tip de hernie diafragmatică, care poate apărea atunci când viscerele abdominal împinge prin diafragmă. Atunci când este cauzată de un defect congenital, această „hernie glisantă” poate veni și disparea.

Hernie inghinală
Herniile inghinale sunt unul dintre cele mai rare tipuri de hernii la pisici și sunt de obicei o problemă la femelele gravide. Dacă intestinele ies prin canalul inghinal, o hernie inghinală poate afecta zona inghinală a pisicii tale.

Deși acest tip de hernie la pisici poate fi de obicei împins înapoi, se poate dezvolta într-o stare gravă dacă intestinele rămân prinse în peretele muscular. În acest caz, o hernie inghinală poate pune viața în pericol pentru pisica dumneavoastră dacă fluxul de sânge către țesut este întrerupt.

Hernie ombilicala
Dacă pisica ta are o hernie ombilicală, aceasta se poate simți ca o umflătură ușoară sau proeminență moale sub piele. Este situata chiar sub cutia toracică pe partea inferioară a pisicii, lângă buric și poate apărea adesea atunci când pisica dvs. miaună, plânge, se incordeaza sau stă în picioare.

Cauzat de o deschidere a peretelui muscular, acest tip de hernie poate apărea dacă inelul ombilical nu se închide corect după naștere. Organele pot împinge prin zona din jurul ombilicului.

De obicei, observată doar la pisoi, o hernie ombilicală nu prezintă riscuri pentru sănătate și este de obicei nedureroasă. Probabil că se va închide fără tratament până la vârsta de 3 până la 4 luni.

Chirurgie și tratament pentru hernia pisicilor


Ocazional, medicul veterinar poate să împingă organele interne înapoi prin peretele muscular, care se poate închide și se vindecă după ce organele sunt împinse înapoi în cavitatea abdominală unde le este locul.

Cu toate acestea, riscul ca hernia să reapară este mare, așa că medicul veterinar vă poate recomanda fixarea peretelui muscular, deoarece chiar și deschiderile mici pot duce la complicații precum strangulare.

Dacă organele nu pot fi împinse cu ușurință înapoi prin cavitatea abdominală, dacă ruptura din peretele muscular nu se închide de la sine sau dacă apar complicații precum blocaj, infecție sau strangulare, pisica ta va necesita o intervenție chirurgicală pentru a repara hernia.

În primul rând, medicul veterinar va efectua un test de chimie a sângelui, hemoleucograma completă și analiza urinei pentru a determina starea generală de sănătate fizică a animalului dvs. de companie.

Cu condiția ca reparația herniei să nu fie urgentă, orice afecțiuni care sunt diagnosticate pot fi abordate înainte de operație. Herniile care nu sunt urgente pot fi de obicei reparate atunci când pisica este sterilizată pentru a minimiza nevoia de anestezie.

Cu o noapte înainte de operația de hernie a pisicii dvs., acesta va trebui să nu manance, iar lichidele ar trebui să fie restricționate. Veterinarul dumneavoastră va folosi anestezie intravenoasă pentru a vă pune pisica într-un somn profund, apoi va introduce un tub traheal pentru a menține anestezia cu gaz.

Înainte de operație, veterinarul dumneavoastră va rade și curăța zona pe care urmează să fie operată, apoi va folosi draperii chirurgicale pentru a vă asigura că zona rămâne sterilă.

În timpul operației, medicul veterinar va împinge organele abdominale înapoi în cavitatea abdominală. Orice organe și țesuturi deteriorate vor fi reparate chirurgical înainte ca golul din peretele muscular să fie închis.

Medicul veterinar poate folosi fie plasă chirurgicală sintetică (dacă deschiderea este prea mare sau dacă țesutul trebuie eliminat) sau țesut muscular existent pentru a închide golul din peretele muscular. Pentru a închide incizia se vor folosi suturi.

La ce mă pot aștepta după ce pisica mea a suferit o operație de hernie?


Antibioticele pot fi furnizate înainte și după operația de hernie a pisicii pentru a trata sau a preveni infecția. Pisica ta va trebui, de asemenea, să poarte un guler în timpul perioadei de recuperare pentru a o împiedica să lingă sau să muște zonele inciziei. Odihna în cușcă și medicamente analgezice vor fi prescrise după cum este necesar.

De obicei, pisicile care au suferit o operație de hernie nu vor trebui să fie spitalizate pe termen lung după operație, deoarece procedura este de obicei simplă. În plus, complicațiile chirurgicale sunt rare și hernia poate fi rezolvată definitiv.

Riscul de ruptură a suturii, infecții sau hemoragie poate fi minimizat printr-o monitorizare atentă de către un medic veterinar.

Atunci când sunt detectate și tratate devreme, herniile la pisici nu au tendința de a provoca multe complicații și este puțin probabil să se repete. Este necesar un tratament timpuriu și eficient pentru a vă asigura că pisica dumneavoastră rămâne sănătoasă.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *